Sladké mámení v muzeu

Sladké mámení v muzeu

Letos na podzim se v přízemí Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě představí výstava, jejímž společným jmenovatelem bude cukr.

Vždyť za co by stál život, kdybychom si ho nemohli osladit?

První část výstavy představí proces od výsevu semínka řepy na poli, přes sklizeň, zpracování v cukrovaru, až po bílou kostku na našem stole. Bude zde přiblížena též historie cukrovarů v našem okolí – a to jak vysokomýtského, tak cerekvického.

Opomenut nezůstane ani Hrochův Týnec, kde se nacházely dokonce cukrovary dva. Navazující část přiblíží, kde všude se cukr používá. Uvidíte recepty cukroví z ručně psaných kuchařek, které se v rodinách dědí po generace, a to včetně medailonků některých autorek. Stranou nezůstane ani historie zaniklých, ale i stále živých vysokomýtských cukrářství. Zmíníme i tajemné a méně známé názvy cukrovinek, ukázky cukroví, návod na výrobu sirobu či likéru.

Víte, jak vypadaly knihy předloh pro dekoraci dortů před sto lety? A jak zákusky? Díky věrným napodobeninám starých typů sladkostí si o tom bude moci udělat představu každý návštěvník.

Závěr výstavy se proměnění v nostalgickou předvánoční kuchyni, s možností posezení na gauči a zalistováním kuchařskými sešity.

A pro malé návštěvníky tu bude připraveno „pečení“ z modelíny a stavění z kostek. Přijďte zjistit, zda to budou kostky cukrové, či dřevěné.

Slavnostní zahájení proběhne v neděli 12. listopadu ve 14 hodin a doprovodný program bude v něčem klasický a v něčem velmi netradiční. Můžeme prozradit, že součástí bude třeba chemický pokus, jehož ingrediencí je cukr.

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě

12. 11. – 18. 2.
Šemberův dům, A. V. Šembery 125
SLADKÉ MÁMENÍ
Vernisáž výstavy 12. 11. ve 14.00