Malý zahradník v Mateřské škole Slunečná

Malý zahradník v Mateřské škole Slunečná

Mateřská škola Slunečná přijala nabídku zapojit se do projektu společnosti Iveco Czech Republic a Nadace Partnerství na vybudování venkovních prostor pro výuku a rozvoj dětí.

Již delší čas jsme si přáli doplnit naši zahradu o vyvýšené záhonky, a proto jsme se do této výzvy rádi zapojili. Již od února 2024 jsme projekt plánovali a připravovali. V květnu se na naší zahradě objevily vyvýšené záhony. Každá třída má tak svůj malý záhonek, kde si můžou děti pěstovat zeleninu, bylinky – no prostě, co je napadne. Na zahradě máme také již vzrostlé ovocné stromy – jabloně, třešně, ty jsme ještě rozšířili o vysazení hrušně. O prázdninách vznikl i malý květinový záhonek. SPRÁVNÝ MALÝ ZAHRADNÍK  se o zahradu stará po celý rok, předpěstovává sazenice, sází, pleje, zalévá, sklízí a hrabe listí a samozřejmě po práci odpočívá.

Díky tomuto projektu jsme zakoupili dětem zahradnické náčiní a na odpočinek byl instalován altán. Výsledky své práce mohly děti pozorovat již v září, po návratu z prázdnin. Na záhoncích vyrostly dýně, papriky, bylinky, vykvetly krásné slunečnice, kterými si děti zdobí třídu. Tento projekt nám umožňuje spolu s dětmi poznat a naučit se nové dovednosti. Děti poznají, jakou práci dá vypěstovat ovoce či zeleninu a díky rozkvetlým květinovým záhonům snad vnímají krásu svého okolí. A my doufáme, že i v budoucnu se k okolí a zejména k přírodě budou chovat ZODPOVĚDNĚ. Děkujeme za možnost zúčastnit se tohoto projektu a splnit nám i dětem jedno přání.

Všichni z MŠ Slunečná