Vysoké Mýto chce rozšířit jídelnu domova mládeže

Vysoké Mýto chce rozšířit jídelnu domova mládeže

O průběhu stavby dálnice D35, přípravě na vybudování obchvatu města či dalších společných projektech kraje a Vysokého Mýta jednal se starostou Františkem Jiraským hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Jedním z velkých projektů je rekonstrukce a přístavba jídelny domova mládeže.

„Objekt domova mládeže ze 70. let od kraje převzalo město v roce 2014. Aktuální zázemí kuchyně a jídelny již nedostačuje a není možné naplnit celkovou kapacitu 1100 obědů. Ty zajištuje mimo jiné pro naše gymnázium a stavební průmyslovku, ale také pro ZŠ Javornického či soukromou školu. Dále zajištuje snídaně a večeře pro ubytované studenty na domově mládeže. Studenti našich škol představují přibližně dvě třetiny všech strávníků,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že předpokládané náklady na stavební úpravy a technologie jsou nyní přibližně 50 milionů korun bez daně.

„Provozování stravovacích a ubytovacích služeb studentům je naším příspěvkem k podpoře zdejších středních škol. Stojíme o další spolupráci s krajem, protože jsme přesvědčeni, že vzdělávání obecně, a zvláště technické, je důležité pro další rozvoj nejen kraje, ale i města. Jsem rád, že jsme našli společnou řeč i v tomto bodě, kdy z důvodu nevyhovujícího stavebního stavu i technologické zastaralosti musíme přistoupit k rekonstrukci objektu, abychom provoz kuchyně i jídelnu posunuli do 21. století,“ řekl starosta František Jiraský.

Hejtman se starostou řešili také postup prací na dálnici D35 a přípravy na následné vybudování severovýchodního obchvatu Vysokého Mýta směrem na Choceň. „Obchvat Vysokého Mýta z hlediska stavby silnic II. a III. tříd v nové trase je klíčový, a proto jsme naposledy v červnu jednali s ministrem dopravy o spolupráci kraje, města a státu na jeho budování. Aktuální náklady na tříkilometrový úsek přesahují 800 milionů korun, a proto jednáme o individuálním přístupu státu a jsem rád, že se posouváme,“ doplnil hejtman Martin Netolický.

„Po dokončení dálnice se pro Vysoké Mýto stane největším dopravním problémem silnice II. třídy, která prochází centrem města v blízkosti Pražské brány. Předpokládá se, že pak intenzita provozu ještě stoupne. Jsem rád, že stavba obchvatu je pro Pardubický kraj prioritou a že jsme se společně s krajem a ministerstvem dopravy dohodli na nutnosti co nejrychlejší realizace,“ dodal starosta František Jiraský.

Foto město Vysoké Mýto