Jubilejní Čermákovo Vysoké Mýto zazářilo jako pestrá májová oslava

Jubilejní Čermákovo Vysoké Mýto zazářilo jako pestrá májová oslava

Videoreportáž, fotogalerie / XXX. ročník Národní soutěžní přehlídky dětských dechových hudeb Čermákovo Vysoké Mýto se uskutečnilo v sobotu 25. května. Tato tradiční akce přilákala orchestry z různých koutů republiky.

„V letošním roce se přehlídky zúčastnily orchestry z Holic, Hronova, Říčan, Zábřehu a Ořechova u Brna,“ řekl Petr Mikulecký z pořádající Vysokomýtské kulturní.

Přehlídka nabídla návštěvníkům nejen soutěžní vystoupení mladých talentů, ale i pestrý doprovodný program.

Akce začala již v pátek vystoupením žáků ze Základní umělecké školy Vysoké Mýto. Pěvecký sbor Rubínek a Rubín spolu s kapelami Little Band a Big Band předvedly skvělé výkony a navodily příjemnou atmosféru pro celý víkend.

„Dechové nástroje patří mezi obory, které jsou poměrně velmi oblíbené v současné době díky obrovské zásluze Jaroslava Prudiče a jeho vyhlášených bigbandů i díky obrovské zásluze, píli a práci, kterou léta pro naši základní uměleckou školu dělá s dětmi učitel Václav Drobný. Václav Drobný založil tradici dechových orchestrů na naší škole, kde navázal na svoje předchůdce. Tuto tradici pak převzal Jaroslav Prudič, který dechovou hudbu transformoval trochu jiným směrem. Věnuje se již dvacet let bigbandům, což je směr, kterému současná doba hledí vstříc a asi právem,“ řekla ředitelka základní umělecké školy Iva Vrátilová.

Sobotní program zahájila dechová hudba Poličanka. Po ní následoval Orchestr Karla Vlacha s hostem Ondřejem Rumlem, kteří společně představili slavné písně české i světové popové i jazzové scény. Potom už následoval samotný soutěžní program. Divákům se nejvíce líbil orchestr BaŠaPa z Holic.

Hlavní cenu poroty si nakonec odvezla, stejně jako v loňském roce, dechová hudba z Říčan. „Snažili jsme se pro to udělat maximum. Je to zásluha dětí, které muziku opravdu milují,“ řekl Jiří Odcházel, kapelník orchestru ze Základní umělecké školy Říčany.

Neodmyslitelnou součástí Čermákova Vysokého Mýta bylo vystoupení mažoretek, slavnostní průvod městem a také májový jarmark.

Společné skladby soutěžních orchestrů zněly náměstím a přinesly nezapomenutelné hudební zážitky.

Na závěr tohoto významného ročníku vystoupil Big Band Hudby Hradní stráže a Policie České republiky s průřezem českého a světového swingu.

Videoreportáž Jubilejní Čermákovo Vysoké Mýto zazářilo jako pestrá májová oslava

Fotogalerie Lukáše Rufera