Warning: Undefined array key 0 in /www/wwwroot/new.vysoke-myto.cz/wp-content/themes/vysoke-myto-theme/single.php on line 6

Warning: Attempt to read property "cat_ID" on null in /www/wwwroot/new.vysoke-myto.cz/wp-content/themes/vysoke-myto-theme/single.php on line 6

Noc v galerii

Noc v galerii

Obrazy, sochy, poezie, hudba... letošní vysokomýtská Noc v galerii, která se koná 19. května, je festivalem složeným z různých uměleckých žánrů a vše v režii zdejších umělců! Během večera se konají tři vernisáže, zaposlouchat se můžete do básní i písní, děti si vyrobí svou originální placku na tričko, projedou se na koloběžce a společně pak můžete sprejem vytvořit rodinný portrét.

Osmá Noc v galerii nabídne přehlídku vysokomýtského umění – své výtvarné práce vystaví pětačtyřicet autorů! S novým pásmem poezie vystoupí místní básníci a tečku za vším kulturním děním udělají zpěváci.

K festivalu muzejních nocí, který tradičně doprovází Mezinárodní den muzeí (19. května), se Městská galerie Vysoké Mýto spolu s Turistickým informačním centrem připojují od roku 2015. Letošní ročník je specifický tím, že je kompletně tvořen umělci z Vysokého Mýta a nejbližšího okolí.

Akce začne v 17 hodin před Litomyšlskou branou, kde bude slavnostně zahájena výstava prací žáků Speciální základní školy a praktické školy Vysoké Mýto nazvaná Chceme žít spolu, ne vedle sebe. V 18
hodin otevřeme v Městské galerii I. KabU, což je zkratka pro Kabinet umění. Přehlídka volně navazuje na Salon malířů Vysokomýtska, který uplynulých dvacet let pořádal spolek Triangl. Návštěvníci si prohlédnou obrazy, sochy a keramiku čtyř desítek výtvarných umělců z regionu. Zároveň začne také sezonní výstava ve foyer infocentra a ve sklepení, kde své obrazy a keramiku vystaví Irena Švecová.

O hodinu později vystřídají malíře básníci. Po listopadové premiéře, kdy poprvé vystoupily Šlápoty mezi hovny, jak si uskupení říká, na veřejnosti s autorským pásmem poezie a hudby, se opět vracejí do sálu galerie, tentokrát však s novým programem.

Výstavní sezonu Galerie ve zvonici zaháj ve 20 hodin vernisáž výstavy Cubeca. Název je uměleckým pseudonymem Karla Kostky, zakladatele Střední školy podnikání Vysoké Mýto, která letos slaví 30 let od svého vzniku. Festival ukončí ve 21 hodin vystoupení smíšeného pěveckého sboru Otakar.

Celý večer bude zároveň volně přístupné Muzeum českého karosářství. Občerstvit se budete moci na galerijním dvorečku. A ani děti nepřijdou zkrátka – vyrobí si vlastní připínací placku, projedou se po náměstí na koloběžce a společně můžete Noci v galerii zamávat sprejovaným obrázkem své rodiny.

Iveta Danko

Pátek 19. 5. od 17.00 do 22.00
NOC V GALERII

Program festivalu umění:
17.00 Chceme žít spolu, ne vedle sebe / vernisáž / Litomyšlská brána
– výstava prací žáků Speciální základní školy a praktické školy Vysoké Mýto
18.00 I. KabU / vernisáž / Městská galerie
– salonní přehlídka obrazů, soch a keramiky čtyř desítek výtvarníků z regionu
19.00 Šlápoty mezi hovny / pásmo poezie / Městská galerie
– večer autorské poezie a hudby vysokomýtských básníků
20.00 Cubeca / vernisáž / Galerie ve zvonici
– výstava obrazů Karla Kostky, zakladatele Střední školy podnikání Vysoké Mýto
21.00 Otakar / koncert / Městská galerie
– vystoupení smíšeného pěveckého sboru